понедельник, 15 февраля 2021 г.

Професії майбутнього

 

ТОП професій майбутнього

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд(30 оценок, среднее: 3,07 из 5)

 

Затребуваність професій має схильність швидко змінюватися.  Пов’язано це з тим, що світ динамічно розвивається, сучасні технології займають почесне місце в нашому житті, а роботизація вже не здається чимось небаченим, з футуристичних фільмів.  Професії, які були затребувані вчора, можуть виявитися зовсім непотрібними завтра.

Питанням затребуваності професій задаються як батьки абітурієнтів, так і молоді спеціалісти, які готуються проходити курси підвищення кваліфікації.  Але, як зрозуміти, які професії будуть затребувані через 5-7 років?  Як правильно вибрати напрямок в навчанні, щоб майбутня спеціальність була не тільки улюбленою, але актуальною і добре оплачуваною?

 Сучасні і майбутні тенденції ринку праці

Питання затребуваності професій через 5-7 років хвилює не тільки школярів і їх батьків, а й великі корпорації.  На жаль, думки багатьох наукових дослідників різняться і не завжди бувають точними.  Наприклад, в 2010 році віщували, що в топ професій, які будуть актуальними через 5 років, увійдуть нанотехнологи і працівники космічних станцій.  Але, в реальному житті, в 2015 році найактуальнішими професіями стали програмісти і маркетологи, а ось нанотехнологи, на сторінках з пошуку роботи, затребувані не були.  У чомусь аналітики 2010 року помилялися, десь мали рацію.  При прогнозуванні затребуваності професій, потрібно враховувати безліч чинників, і деякі з них передбачити неможливо.  До таких факторів належать зовнішньополітичні відносини, глобальні катастрофи, швидкий технологічний розвиток.

Аналітики впевнені, що майбутнє стоїть за сучасними технологіями, і скоро не буде сфер діяльності, в яких вони не будуть задіяні.  Тенденції сучасного ринку праці – максимальна роботизация і мінімізація фізичної праці.  У майбутньому, залишиться не так багато областей, в яких потрібно буде працювати людині: медицина, освіта, персональні послуги, домогосподарство.

У зв’язку з тим, що біотехнології та IT-технології тісно входять в наше життя, аналітики пророкують появу нових професій, які будуть об’єднувати в собі і технологічну складову і наукову: біоінженер, проектувальник «розумного» середовища, генетичний консультант, IT-медик, урбаніст-еколог, біоетики і т.д.

 Загальні напрямки ринку праці на найближчі 5-7 років:

·         Володіння англійською мовою стане не перевагою, а обов’язковою вимогою, для прийому на роботу;

·         Ідеальне знання ПК та вміння користуватися мережею інтернет – також обов’язкова умова.

·         Велика частина офісних вакансій піде «на дім», для роботи через мережу.

·         Більш популярною стане багатопрофільність і універсальність співробітника, ніж вузька спеціалізація.

 Найбільш затребувані професії через 5-7 років

Такі професії, як лікар, стоматолог, вчитель, програміст будуть затребувані і в 2025 році.  Може незначно змінитися специфіка їх роботи, але вони все ж таки будуть актуальні.

 IT-фахівці

Сфера технологій постійно змінюється і розвивається, тому програмісти і розробники буду потрібні і через десяток років.

 Основні професії:

·         Дизайнер інтерфейсів – програміст, який передбачає дії відвідувачів на сторінці і створює зручний інтерфейс;

·         Архітектор VR – фахівець, який створює віртуальну реальність;

·         Дизайнер VR – фахівець, який реалізує задумку архітектора віртуальної реальності;

·         Розробник системи ERP – майстер, який буде розробляти програмне забезпечення для ведення справ великих компаній;

·         Розробник додатків;

·         Розробник моделей BigDatA – програміст, який створює проекти для обробки величезної кількості даних.

Єдина загроза на ринку праці для програмістів – це витіснення робочих місць програмами, ними ж створеними.  Штучний інтелект здатний виконувати одноманітну механічну роботу, таку як написання не складних ділянок коду, що потягне за собою зниження кількості вільних вакансій.  Одне можна сказати точно – за IT-технологіями майбутнє, і професія програміста буде годувати свого власника довгі роки.

 Медицина

Професія лікаря буде залишатися актуальною та затребуваною і через десятки років.  Хоча, з розвитком фармацевтики і загального рівня медичного забезпечення, лікуватися стало набагато простіше, без хорошого фахівця не обійдеться жодна клініка.  Тим більше, в зв’язку з розвитком технологій, всю механічну роботу будуть виконувати програми, а у лікаря з’явиться більше часу для самонавчання і підвищення рівня кваліфікації.  Також, продовження досліджень структури ДНК людини дозволить збільшити тривалість і якість життя.

 Основні професії:

·         IT-лікар – фахівець, який створює програмне забезпечення для лікувального та діагностичного устаткування, розробляє методи аналізу BigDatA.  Повинен мати медичну і технічну освіту.

·         Тканинної інженер і творець кіберпротезів – фахівець, який буде створювати натуральні людські тканини і поєднувати їх з протезами, для подальшої імплантації.  За цією професією стоїть майбутнє медицини.

·         Молекулярний біолог – фахівець, який розробляє на молекулярному рівні різні ліки.  Працює в галузі клонування, лікування онкологічних захворювань, вивчення генів.

·         Генетичний консультант – лікар, який зможе не тільки проконсультувати про можливі ризики виникнення генетичного захворювання, але й розробить стратегію лікування;

·         Телемедик – професія майбутнього, яка передбачає, що доктор буде консультувати пацієнтів через інтернет.

·         Молекулярний дієтолог – професія, яка передбачає оцінку генетичного коду людини з розробкою індивідуальної схеми харчування.

Звичайно, не втратять свою актуальність сучасні лікарські професії, такі як сімейний лікар, педіатр, неонатолог і всі вузькі фахівці.

 Біоінженерія

Біоінженерія – сучасна наукова сфера, котра поєднує в собі знання з біофізики, біології, генної інженерії та IT-технологій.  Фахівці цієї галузі створюють передові технології в медичній, екологічній та технологічній сфері.  Ця наука відносно молода, і активно розвивається, тому через 5-10 років фахівці в цій сфері будуть дуже затребувані.

 Основні професії в цій галузі:

·         Біотехнолог – майстер в медичній, генній та фармацевтичній сферах.  Професія, що передбачає створення харчових продуктів, БАДів, ферментів і медикаментів;

·         Біоінженер – фахівець в галузі хімії і біології, займається зміною властивостей живих організмів;

·         Біофармацевт – вчений, який створює медикаменти з генетично модифікованих мікроорганізмів;

·         Генний інженер – професія, основне завдання якої полягає в зміні властивостей організмів за допомогою генних маніпуляцій.

 Робототехніка

Аналітики стверджують, що вже в недалекому майбутньому роботи займуть почесне місце в житті людей і будуть супроводжувати нас практично у всіх сферах діяльності.  Уже сьогодні, створення роботів виходить на новий рівень, тому через 5 років фахівці з робототехніки будуть дуже затребувані.

 Основні професії цієї сфери:

·         Інженер робототехніки в промисловості (інженер роботизованих систем) – займається розробкою і створенням роботів, для спрощення роботи на виробництві;

·         Інженер медичної робототехніки – фахівець, який створює роботів в медичній сфері (в тому числі робот-хірург);

·         Спеціаліст по робототехнічному комплексу – оператор, який обслуговує робототехнічні системи на всіх етапах експлуатації.

 Будівництво (урбанізація)

Населення планети зростає, сіл стає все менше, а новобудов і хмарочосів все більше.  Спеціаліст, який добре розбирається в будівництві і перебудові будинків буде дуже цінуватися до 2025 року.

 Затребувані професії:

·         Архітектор «розумних будинків» – фахівець, який займається розробкою системи клімат-контролю будинку, охоронною системою, інформаційною системою з можливістю віддаленого доступу до будинку і т.д.

·         Архітектор «розумних доріг» – інженер, який може розробляти дороги, які самоочищаються (за рахунок покриття сонячними батареями), дороги з феритовими магнітами і дороги, що сяють (флуоресцентними) смугами розмітки.

·         Урбаніст – інженер, який розробляє систему зміцнення старих будівель (історичних пам’яток) і систему комплексного розвитку територій.

·         Інженер енергозберігаючих будинків – професія в галузі альтернативної енергетики.  Спеціаліст займається створенням будинків, які не потребують централізоване електропостачання, тому що генерують енергію самостійно.

·         Будівельний екоаналітік – аналізує об’єкт, що будується з точки зору його впливу на навколишнє середовище.  Професія, зобов’язує мати екологічну та інженерну освіту.

Всі ці професії, на ряду зі звичайними будівельниками, будуть затребувані через 5-7 років.

 Маркетинг

Маркетинг залишиться популярним напрямком у майбутньому.  Сучасні технології та автоматизація праці не зможуть замінити креативність людського мислення і нешаблонний підхід до реалізації проектів.  Машина не замінить контент-менеджера, що об’єднує в собі копірайтера, графічного дизайнера і редактора.

Тому, в сфері маркетингу і продажів, будуть затребувані такі професії:

·         Інтернет-маркетолог – займається розробкою системи продажів товарів в інтернеті;

·         SMM- фахівець – займається аналізом і просуванням товарів в соціальних мережах та інтернеті;

·         Спеціаліст PR – відповідає за зв’язок компанії з громадськістю, її імідж на міжнародній арені;

·         Спеціаліст з реклами – людина з креативним і нестандартним мисленням, що презентує продукт для онлайн-торгівлі.

 Також, до 2025 року з’явиться багато нових професій, таких як:

·         Космогеолог;

·         Розробник систем безпілотної авіації;

·         Міський фермер;

·         Майстер по рециклінгу одягу;

·         Інженер з відновлюваної енергії;

·         Оцінювач інтелектуальної власності;

·         Ігромастер;

·         Майстер з кібербезпеки;

·         Проектувальник 3D друку.

Однозначно передбачити, які професії будуть затребувані через 5-7 років, неможливо.  Всі перераховані напрями і професії майбутнього є орієнтовними і складені аналітиками на основі відомих і передбачуваних тенденцій розвитку сучасного світу.  Цілком можливо, що цей список поповниться новими професіями, через пару років, про які ми раніше не чули.  Але не дивлячись на обрану спеціалізацію, в співробітника завжди буде цінуватися працьовитість і якісні знання.  Тому, вибираючи напрямок в навчанні і майбутню професію, головне – це любити свою справу, і прагнути самовдосконалюватися.

 

1 комментарий: